Borgerink Architecten

De Akkers 85
7468DH Enter
0547-384834 / 06-34897144
info@borgerinkarchitecten.nl

Ontwerp ver-/nieuwbouw Vergaderaccommodatie

Projectinformatie

Ontwerp nieuwe vergaderaccommodatie in een gemeentelijke monument. Het gemeentelijk monument een oude schuur bestaat uit een hoofdbouw, met gemetselde gevels en een rieten dak. Het aangebouwde deel, waar vroeger de varkens stonden, is voorzien van een pannen lessenaarsdak.

Het ontwerp: Met behoudt van het karakter is het monumentale pand getransformeerd van een varkensschuur – naar lampenmakerij tot de huidige functie vergader in een bijzonder mooie ambiance. Aan de zuidzijde is het restaurant gelegen en is het gesloten pand aan deze zijde voorzien van een aantal grote puien, waar vanuit het restaurant zicht is op de omliggende landerijen, boomgaard en in de verte doemt de pittoreske plaats Oudewater op. Er kan zowel binnen als buiten vergaderd en gegeten worden voor besloten groepen/gezelschappen, vanuit het restaurant en de vergaderruimte zijn grote aluminium glaspuien gekomen met zicht op het terras.

Het interieur is zeer open gehouden middels een aantal mooie stalenpuien die de verschillende ruimtes afsluiten. Daarnaast zijn binnen een aantal details gehandhaafd, waaronder de houten gebinten, de gemetselde muur (met een koppen en strekken verband), de varkensdeur en het inpandige stalraam.

Eerste ontwerp/aanvraag: In het eerste ontwerp werd het pand benaderd vanaf de zijde met het lessenaarsdak, welke voorzien zou worden van een moderne zinken aanbouw, die door het bestaande lessenaarsdak zou schieten. Hierdoor werd een nieuwe tijdslijn gecreëerd en bleven de oude tijdslijnen, die in de afgelopen eeuw zijn ontstaan, gehandhaafd.

De vergaderaccommodatie kreeg de hoofdentree in de nieuwe zinken aanbouw, eveneens werd aan deze (zuid)zijde, het restaurant met zijn terras (grote glaspui voorzien van schuifpui) en de kleine vergaderruimte gesitueerd. In het hoofdgebouw kwam o.a. de grote vergaderruimte. Binnen bleven een aantal details gehandhaafd, waaronder de houten gebinten, de gemetselde muur (met een koppen en strekken verband), de varkensdeur en het inpandige stalraam.

Opdrachtgever: particulier

Skills:  Utiliteitsbouw, Renovatie / transformatie, Interieur