Borgerink Architecten

De Akkers 85
7468DH Enter
0547-384834 / 06-34897144
info@borgerinkarchitecten.nl

Huisvesting voor ouderen met dementie aan de Henry Stanleystraat te Almere

Projectinformatie

Borgerink Architecten heeft in samenwerking met De Alliantie Ontwikkeling voor de toekomstige huurder Zorggroep Almere een ontwerp gemaakt voor de bouw van een wooncomplex voor ouderen met dementie aan de Henry Stanleystyraat in Almere

Goed leven voor ouderen met dementie
Gezien de vergrijzing heeft Zorggroep Almere eerder al te kennen gegeven meer woningen voor ouderen te willen creëren waar zij zorg kunnen bieden. Dit plan voorziet in 35 studio’s voor mensen met dementie.

Over 4 lagen zijn verschillende woningen, ontmoetingsplekken en facilitaire ruimten uitgewerkt. Met oog voor wat mensen nog wél kunnen, ondanks hun dementie, blijven de zintuigen geprikkeld door een omgeving te creëren waarbij herkenbaarheid en interactie tussen ‘binnen en buiten’ centraal staan.

De bewoners komen allemaal te wonen aan een ‘woonstraat’, en op elke verdieping is voorzien van tenminste één gezamenlijke buurtkamer en tuinkamer/tuinbalkon en in de woonstraat zijn verschillende zitjes gelegen waar ze kunnen verblijven.

De seizoenen ook binnen beleven
Om buiten het hele jaar door te kunnen beleven, zien, voelen en ruiken, zijn er tuinkamers aan de zuid-westgevel gepositioneerd. De tuinkamer is voorzien van planten als in bij een soort van arboretum/kas, dit draagt bij aan het beleven van de seizoenen, in temperatuur, geuren van planten en de beleving van (semi)buiten.

Architectuur
Het gemetselde gebouw van 4 lagen hoog volgt volledig de contourlijn van het bouwvlak en sluit stedenbouwkundig en in uitstraling aan bij de directe omgeving. Het bouwvlak, bestaande uit één rechthoekig vlak met aan de zuidzijde een scherpe punt, en is aan drie zijden omgeven door straten en aan één zijde door een parkeerterrein. Een bestaande stoep ligt rondom het bouwvlak, welke we aan de westzijde deels laten vervallen ten gunste van een groenstrook en een 4-tal parkeerplaatsen.

Ter hoogte van deze parkeerplaatsen is een hap uit het gebouw genomen, dit geldt eveneens ter plaatse van de hoofdentree, in het ontwerp worden deze happen uit het gebouw gevisualiseerd middels een omkadering en geglazuurde steen. Daarnaast wordt de scherpe hoek versterkt door deze hoek op de begane grond te vervangen voor een afgeronde hoek. De scherpe hoeken oplossen met maatstenen of afgeschuinde hoek (geen vertanding)

Om de schaalgrootte te verkleinen en het gebouw vriendelijk te laten ogen is er voor gekozen om t.p.v. de studio’s de openingen in de gevel een verticale ritmiek mee te geven van een drietal relatief smalle/hoge diep terug liggende ramen (extra diepe negge), welke op enkele plekken wordt onderbroken door één van de ramen te laten verspringen. Bijkomend voordeel is dat op deze manier meer privacy kan worden gerealiseerd van buiten naar binnen, maar andersom toch van binnen goed naar buiten gekeken kan worden.

Ter plaatse van de buurtkamers wordt naast het laten terugkomen van deze smalle/hoge ramen grote glazen puien gerealiseerd, deze hebben een minimale negge (waarbij wel rekening gehouden wordt met het kunnen bevestigen van zonwering)

Het metselwerk bestaat uit een fraaie gemêleerde bruin/beige/oranje/grijze steen, en wordt verrijkt met metselwerkverbanden. De HWA’s worden terug liggend geplaatst in het metselwerk. Naast dat de raamopeningen anders van maat zijn, en met verschillende neggedieptes zijn ontworpen, worden ze ook in een andere kleur uitgevoerd, smalle ramen donkerder dan de grote puien, hierdoor wordt de diepte werking extra aangezet.

Planning
De aanbesteding heeft plaats gevonden en de verwachte startdatum van de bouw is 2de kwartaal 2021.

Opdrachtgever: De Alliantie Ontwikkeling

Skills:  Zorg, Woningbouw